NASLOVNICA          BIOGRAFIJA           DISKOGRAFIJA           MEDIA           NOVOSTI          KONTAKT

 
 

Biografija

 

   

 

Duško Kuliš je rođen 07.02.1960. god u Kreševu - Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo uz roditelje majku Luciju i oca Baju, brata Dragana, sestre Anu, Jelenu i Linu obilježava njegov odnos prema životu i profesiji. Od starijeg brata nasljeđuje harmoniku i tako počinje stvaranje jedne karijere. Već u osnovnoj školi svira na priredbama, a u osmom razredu svira i svoju prvu Novu godinu u lokalnom hotelu. Želja da upiše srednju muzičku školu ostaje zauvijek neostvarena jer roditelji već školuju u Sarajevu stariju sestru i brata tako da još jedan „Sarajlija“ za njih biva nemoguća misija. Duško ostaje u gimnaziji u Kiseljaku i svira u zabavnjačkoj grupi Feniksi klavjature i pomalo pjeva, piše pjesme. Negdje na kraju srednjoškolskih dana upoznaje Seju Pitića i zahvaljujući tom prijateljstvu ulazi u svijet narodne pjesme, starogradske i romanse. Završava gimnaziju i upisuje fakultet Germanistike na Filozofiji u Sarajevu. Tu zvanično počinje stvaranje imena Duško Kuliš. Zahvaljući činjenici da brat Dragan svira u narodnom orkestru RT Sarajevo upoznaje ključne ljude kao što su Blagoje Košanin, Haris Džinović, Vasko Pokrajčić, Mirsad Ibrić, Slobodan Vidović, Omer Pobrić i drugi. Polaže audiciju na RT Sarajevo, te za arhiv snima 20-ak snimaka pjesama, a na pjesmama „Ne klepeči nanulama“ i „Još ne sviće rujna zora“ klavir mu svira Ismet Alajbegović-Šerbo.

„Ilidža“ festival je u to vrijeme mjerilo vrijednosti na prostoru bivše države. Duško kao debitant pjeva pjesmu „Sreli smo se kad lišće zažuti“. Uz ogromnu tremu osvaja nagradu za debitanta godine i nagradu stručnog žirija. Sljedeća „Ilidža“ je bila presudna. Nastupa sa pjesmom Harisa Džinovića „Ti meni lašeš sve“. Duško i pjesma doživljavaju neviđenu popularnost. Zbog tog uspjeha „Jugoton“ daje šansu mladom izvođaču za snimanje prvog albuma. Pjesme za taj album pisali su Blagoje Košanin ( Nisu moje godine za tebe), Haris Džinović (Ti meni lažeš sve, Hladno je, ugrij me) i Nusret Radončić. Drugi album obilježava pjesma Blagoja Košanina i Josipa Sliška (Bez tebe je gorko vino). Na trećem albumu je najveći hit autorska pjesma „Suzo moja Suzana“ a te godine je proglašena i pjesmom godine.


Sa tri ovakva megahita zvijezda je definitivno stvorena. Slijede turneje i nastupi po bivšoj Jugoslaviji, a najčešći „cimeri“ na turnejama bili su Duško Kuliš i Halid Bešlić. Potvrdu vrijednosti Duška i njegovih pjesama dao je tada legendarni Toma Zdravković pozvavši ga kao jedinog gosta u svom zadnjem tv show programu. Sve je izgledalo idilično: koncerti, putovanja, snimanje novih albuma ( Kako ću bez tebe, Zadnji gost, O cigani, Mnogo je bola itd…) a onda - stigao je….rat.

 

Tadašnja Duškova djevojka Iva preseljava iz Sarajeva u Split , a Duško vođen srcem odlazi za njom u Dalmaciju. Iako svjestan da mediji u Hrvatskoj ne uvažavaju njegov umjetnički rad odlučuje ostati u Splitu. Iva i Duško vjenčali su se 1995.god. Sin Marko je rođen 1996.god, a kćer Ena godinu poslije.

U godinama poslije rata sa splitskim aranžerom Ivom Lesićem snima album „Imaš li dušu“. Pjesma „Još mi nije četrdeseta“ koju je napisao noć prije 40-og rođendana postaje veliki hit. Ne mogavši da napravi dobar bend ( Nije bilo u blizini dobrih svirača) vraća se klavijaturi. „Korg“ i Duško obilaze diskoteke i doslovce prave neviđen posao sa narodnjacima u Hrvatskoj, BIH i dijaspori. Tu se rodila ideja za snimanje mixeva. Croatia Records obara sve rekorde prodaje sa Megamix-om, Super megamix-om i Megamix-om 2004. O kolikoj se popularnosti radilo govori podatak da u Zagrebu i okolici u to vrijeme na koncertima Duška Kuliša za manje od pola godine broj posjetitelja bio je veći od 50 000. Na koncertu u Splitu bilo je preko 15 000 ljudi. Umjesto da mediji u Hrvatskoj podrave stvaranje nove superzvijezde, oni ostaju nijemi. Drže se devize: Ne piši o njemu ništa i ne prikazuj ga na televiziji jer sve što o njemu pišu i govore njemu je reklama.

 

Duško Kuliš se ne predaje. Svoj je. Piše pjesme, pjeva i svira. Za BN mjuzik snima album „Nije srce na prodaju“.
Ovi prostori su uvijek bili najljepši i najsuroviji, najveseliji i najtužniji u isto vrijeme. Sudbina svih rođenih na ovim prostorima koji su se morali „presaditi“ možda se može vidjeti u pjesmi Duška Kuliša „Sarajevo“.


Na jugu more, na sjeveru ravnica

 
A oko mene, nepoznata lica

 
I svako jutro jedna nova bora

 
Tako mi fali čaša vode s najdražeg izvora

 
Možda i pjesma Ustaj sine majka zove koju Duško uvijek pjeva na svojim nastupima također govori mnogo toga.

 
Doći će dan, doći će vrijeme

 
Plakat će ONI umjesto mene….


Niti jedna zabrana ne može zaustaviti dobru pjesmu, uvjerio se u to i Duško kada je kao gost nastupio na koncertu u Beogradskoj Areni. Publika ga je vizualno zaboravila, ali kad su krenuli prvi taktovi pjesme „Ti meni lažeš sve“ u dvorani je nastao delirij. Na youtubeu je nedavno objavljena pjesma „Pisala mi stara mati“ koja nikad nije izvedena na televiziji, niti je za nju snimljen spot, a opet je do sredine 2010.godine viđena preko 200 000 puta

Duško Kuliš je sa svojih 50 i nešto u najboljim godinama. Pokazat će to nove pjesme, nove interpretacije, novi albumi. Za sada ih je 16.

1.) 1983.god-Nisu moje godine za tebe
2.) 1985.god-Priđi mi bliže
3.) 1987.god-Nemirna ljubav
4.) 1988.god-Kako ću bez tebe
5.) 1990.god-Ako jednom poželiš da odeš
6.) 1994.god-Ne zovi me u zoru
7.) 1995.god-Kaži nebo
8.) 1996.god-Ne palite zamnom svijeću
9.) 1999.god-Imaš li dušu
10.) 2000.god-Megamix

11.) 2001.god-Super megamix
12.) 2002.god-Umri muški

13.) 2004.god.-Megamix2004
14.) 2005.god-Otkopčano-zakopčano
15.) 2008.god-Eto pitaj pola grada
16.) 2009.god-Nije srce na prodaju

Za hrvatske medije Duško je pjevač iz Bosne, za medije iz Bosne on je pjevač iz Hrvatske. Za medije iz Beograda on je odličan pjevač i odličan autor, ali je daleko. Možda i jesu daleko Kreševo, Split, Sarajevo, Zagreb i Beograd, ali Duškova pjesma se pjeva i u tim gradovima ali i svugdje na planeti gdje žive ljudi s balkanskih prostora.
Pjesma može sve. Ima dobrih ljudi. Kao što reče jedan Duškov prijatelj: Samo ti Dule napiši dobru pjesmu i ništa ne brini.
Duško Kuliš vjeruje u dobrotu. Vjeruje da još uvijek postoji na ovim prostorima dobar producent koji će uspjeti do Vas prenjeti njegove nove pjesme.
 

Samo kliknite i u Vaše duše stiže DUŠKO KULIŠ.

 

 

   
     
  Pridružite se na Facebooku
  YouTube službeni kanal
  YouTube diskografski kanal

Kontakt

 

Ispunite kontakt i bit ćete kontaktirani u što kraćem roku

2012 - sva prava pridržana

zabranjeno preuzimanje sadržaja bez

dozvole autora

 

 

design & development